Cum deosebesti mierea buna de cea contrafacuta? Iata 5 metode!

0

Cum deosebesti mierea buna de cea contrafacuta? Exista 5 metode simple prin care nu vei mai putea fi pacalit la piata sau la magazin!

Desi suntem pe locul 4 in Europa la productia de miere, am ajuns sa consumam miere romaneasca amestecata cu miere din afara Europei, in special din China si din America Latina. N-ar fi o problema, doar ca vorbim de miere care costa 1$ kilogramul!

miere buna

Un alt paradox este si acela ca, desi suntem fruntasi la productie, suntem codasi la consum. Un roman consuma sub 500 de grame de miere, fata de 2,5-3,5 kilograme pe cap de locuitor pe an in tarile nordice, Germania, Italia si Franta. Cei mai mari consumatori de miere romaneasca sunt nemtii, urmati de spanioli si locuitorii tarilor nordice.

miere contrafacuta

Mierea este un produs de lux in Europa. Poate nu stiati, dar o specialitate rara este si mierea cu hribi, preferata de Printului Charles. Delicatesa costa 365 de euro. România exporta miere la vrac deoarece, spun producatorii, pe piața europeană se intră foarte greu cu produse finite, dacă nu există distribuitori serioși pentru magazine.

download (1)

Cum deosebim mierea buna de mierea contrafacuta? Iata 5 metode usoare pentru a nu va mai lasati pacaliti!

Testul focului. Mierea adevarata este inflamabila – lipiti un chibrit uscat în ea și apoi încercați să-l aprindeti . Dacă mierea e contrafacuta, batul nu se va aprinde datorită cantității de umiditate din ea.

testul focului

 

Testul apei. Puteți testa mierea folosind un pahar cu apă. Luati o lingura de miere si varsati in pahar. Daca se scurge constant, ca un fir si se depune pe fundul paharului si nu se dizova, atunci mierea este buna!

 

testul apei

 

Testul degetului. Turnati o picatura de miere pe falanga degetului. Daca „boaba”de miere ramane pe deget si nu aluneca, inseamna ca mierea este de calitate.

 

testul degetului

 

Testul bulei. Sunteti in piata si nu aveti cum sa faceti aceste teste? Intoarceti borcanul cu capacul in jos. Daca in pahar se formeaza o bula lunguiata, e ok. Daca bula e perfect sferica, inseamna ca mierea a fost amestecata.

 

testul bulei

 

Testul zaharisirii. O miere buna este o miere care se zahariste. Daca insa zaharisirea are loc pe mai multe straturi, atunci clar, aveti mai multe tipuri de miere in acelasi borcan.

 

testul zaharisirii

Nu in ultimul rand, va recomandam sa fiti atenti si la ”testul pretului”. Apicultorii spun ca mierea neconforma se vinde pe piata cu 8 lei borcanul, pret cu cel putin o treime sub cel al mierii romanesti. Un kg bun de miere variaza intre 20 si 30 de RON. Asta inseamna ca un borcan bun de 800 de grame de miere trebuie sa coste macar 16 RON.

 

 

Share.