5 sfaturi pentru a imbunatati acustica din camera de zi, fara a cheltui un singur ban

0

Sfaturile pe care le propunem sunt foarte accesibile. Acestea pot fi realizate cu ajutorul elementelor decorative pe care aproape toata lumea le are in casa. Doar prin modificarea locatiei unora dintre ele, putem sa transformam incaperea astfel incat sa ne bucuram mai mult de muzica sau de filmele preferate.

1. Asezati un covor gros intre difuzoare si pozitia de ascultare. 

Putem sa imbunatatim acustica camerei pur si simplu prin plasarea unui covor. Acest obiect are capacitatea de a absorbi o parte din energia undelor care se lovesc de suprafata sa. In acest fel, va creste timpul din momentul in care sunt emise undele sonore directe din difuzoare si pana cand ajung la urechile noastre. Rezonanta podelelor si a peretilor este mai redusa in zonele in care exista covoare. Cu cat un covor are dimensiuni mai mari, cu atat va avea un impact mai mare asupra sunetului din camera.

2. Acoperiti ferestrele si usile de sticla cu perdele groase. 

Suprafetele de sticla reflecta cea mai mare parte a undelor sonore care se lovesc de ele, absorbind putina energie. In plus, acest tip de suprafete cauzeaza vibratii, emitand astfel propriile lor sunete, deteriorand semnalele audio pe care dorim sa le pastram. Din acest motiv, cel mai bine este sa asezam perdele din materiale groase in fata ferestrelor si usilor de sticla.

3. Bibliotecile sunt cei mai buni aliati ai nostri. 

Capacitatea de absorbtie a energiei a unei piese mare de mobilier poate fi considerabila. In cazul in care camera noastra de zi are multe elemente reflectorizante, cum ar fi oglinzi sau gresie pe jos, o biblioteca ne poate ajuta sa echilibram undele reflectate, absorbind o parte din energia lor. O biblioteca poate ajuta si la “izolarea” camerei din exterior, reducand intensitatea undelor audio externe. Dar asta nu e tot. In cazul in care camera noastra este mica si am fost nevoiti sa plasam boxele aproape de pereti, bibliotecile absorb in acest caz, in mod eficient, o mare parte a undelor secundare (reflectate de podea sau de pereti), care de altfel pot scadea calitatea sunetului echipamentului nostru.

4. In cazul in care intre difuzoare si pozitia de ascultare aveti plasata o vaza, luati in considerare posibilitatea de a-i schimba locul. 

Aceste elemente decorative pot actiona ca rezonatori , ceea ce inseamna ca sufera oscilatii mecanice. Din acest motiv, ele pot produce sunete la randul lor, subminand astfel continutul audio original.

5. Plantele, indiferent daca acestea sunt naturale sau artificiale, se comporta intr-un mod foarte similar cu panourile de absorbtie de sunet. 

Atunci cand o unda sonora le loveste se descompune si se reflecta in mai multe directii. Mai multe tipuri de plante amplasate strategic pot da sentimentul acustic cum ca incaperea noastra ar avea dimensiuni mai mari.

Share.