Cum alegem aspiratorul cel mai bun pentru acasa?

0

Cum alegem aspiratorul ? Atunci cand te gandesti sa iti achizitionezi un aspirator nou trebuie sa tii cont de mai multe criterii importante pentru a se potrivi exact cu nevoile tale.

Cum alegem aspiratorul in functie de brand.

Brandurile cunoscute nu sunt intotdeauna si cele care dau si rezultate extraordinare. Se poate intampla sa folosesti un model de aspirator mai putin cunoscut, iar performantele sale sa fie la inaltimea asteptarilor tale.

Cum alegem aspiratorul

Cum alegem aspiratorul in functie de putere.

Cand alegi un aspirator, dincolo de puterea electrică, exprimată în wați (W) invocata de producători, este înțelept să te uiti si la alte valori: puterea de absorbtie și fluxul de aer.

Puterea electrică este consumul de energie al dispozitivului în funcțiune, adica factura de electricitate.

Puterea de absorbtie reprezintă capacitatea aspiratorului de a suge aerul și praful exprimată în kilo Pascal (kPa). Cu cat aceasta este mai mare, cu atat veti curata mai usor covoare, preșuri și alte țesături prăfuite. În medie, aspiratoarele oferă o putere de absorbtie intre 30 și 40 kPa.

Debitul de aer reprezintă volumul de aer pe care aspiratorul il trage in fiecare secunda. În general, exprimat în decimetri cubi pe secundă (dm 3/s), se poate exprima si în litri pe secundă (l/ s), cele două valori fiind similare. In medie, aspiratoarele oferă un debit de aer de între 20 și 50 dm3/s.

Puterea aspiratorului este atat de importanta? Ei bine, raspunsul la aceasta intrebare este: NU!  Un aspirator bun nu este acela care are neaparat si o putere mare. Puterea maxima inseamna mai mult consum de energie. Din 2014 insa, toate aspiratoarele din Uniunea Europeana nu au o putere mai mare de 1600 de wati, iar din 2017, limita de putere va scadea la 900 de wati.

Cum alegem aspiratorul

Cum alegem aspiratorul in functie de suprafata.

Cum alegem aspiratorul

Gandeste-te care este nevoia ta reală de curățenie pentru casa ta. Ce suprafata are zona pe care urmeaza sa o cureti cu aspiratorul? 50 m2, 100 m2, 200 m2? Cel mai bun aspirator bun este cel care se preteaza exact la nevoile tale. In functie de locuinta pe care o ai, poti alege un aspirator mai mare, mai mic, cu sac sau fara sac, cu filtru de apa, fara fir sau un aspirator-robot.

Modelul adaptat tuturor suprafetelor, mai mari sau mai mici este aspiratorul clasic. Acestea vine în diferite dimensiuni pentru a satisface nevoile tuturor (apartamente sau vile). Producătorii sunt in ultima vreme extrem de atenti la finisaje: culori cat mai variate, roti facute pentru a evita un zgomot neplăcut în timpul utilizării, ergonomia mânerului pentru a oferi un confort optim.

Aspiratoarele cu filtru de apa sunt cele care, teoretic, iti reduc considerabil cantitatea de praf care se ridica din covoare in momentul in care faci curat. Acest tip de aspiratoare foloseste filtrele de apa pentru o curatare eficienta a tuturor suprafetelor din casa ta. Au putere si viteza mare, iti ofera libertate de inlocuire continua a sacilor si sunt dotate cu functie suplimentara pentru eliberarea aerului curat in casa. Separatorul molecular este cel care desparte particulele de praf si le retine, pentru ca aerul pe care il respiri sa nu fie contaminat cu bacterii si alergeni.

Mătura aspirator este utila pentru a curăța murdăria de zi cu zi (firimituri, vase sparte, praf). O alegere bună pentru curățarea regulată a unei case de suprafață mici și mijlocii. Este cel mai usor de manevrat si e de preferat un model cu un rezervor detașabil pentru îndepărtarea ușoară a murdăriei. În schimb, rezervorul oferă de obicei o capacitate limitată. Unele au un mâner pliabil pentru o depozitare mai ușoară.

Aspiratoarele robot. Discrete, practice si autonome, ele sunt o inovație majoră. Costul lor este mare și în funcție de arhitectura lor, eficiența poate fi limitată cand vorbim de colturi sau de mobilier. Are un avantaj pe care celelalte modele nu il au: poate face curat in casa in absenta ta. Echipat cu senzori pentru a evita obstacolele, aspiratoarele robot pot incorpora diverse perii laterale. Potrivit pentru spatii mici și mijlocii.

Cum alegem aspiratorul in functie de sac. Aspirator cu sau fara sac?

Cum alegem aspiratorul

Desi la prima vedere aspiratoarele fără sac par a fi prima alegere, s-ar putea sa-si dovedeasca practicitatea si economia un aparat cu sac. Dincolo de puterea de aspirare, aspiratorul fara sac obliga utilizatorul la curatarea rezervorului dupa fiecare folosire si expunerea sa la praf. Este mai ieftin pe termen lung pentru ca nu trebuie sa mai cumperi saci si evident, mai ecologic. Dezavantajele sunt ca necesita mai multa intretinere, preturile la raft sunt mai mari si sunt mai putin igienice.

Cum alegem aspiratorul

Aspiratoarele cu sac pot oferi o capacitate de stocare mai mare, pana la 4 litri de murdărie. Sacii sunt mai igienici, dar schimbarea lor regulata presupune costuri suplimentare. Aspiratoarele cu sac sunt cele mai des intalnite. Acestea sunt compacte, se misca cu ajutorul rotilor, sunt usor de manevrat si pot fi folosite in orice tip de locuinta. Aspiratoarele cu saci sunt mai igienice decat cele fara saci deoarece nu te expun la praf si la eventuale alergii. In cazul in care ai o casa mare, cea mai buna optiune este un aspirator cu sac sau cu un container pentru colectarea prafului si murdariei. De asemenea, trebuie sa ai grija sa schimbi sacul periodic, chiar si inainte de a se umple, pentru a creste durata de viata a motorului si de a asigura o eficienta corespunzatoare.

Aspirator cu sacAvantaje  Dezavantaje
Costa mai putinTrebuie cumparati saci
Mai igienic si potrivit pentru persoanele cu alergiiMai putin practic
Capacitate mai marePutere de aspirare mica daca sacul e plin
Aspirator fara sacPracticMai scump
Mai ieftin (nu mai cumperi saci)Necesita mai multa intretinere
Mai ecologicMai putin igienic

Cum alegem aspiratorul in functie de fir. Aspirator cu sau fara fir?

Cum alegem aspiratorul

Aspiratoarele fara fir par a fi cele mai practice deoarece nu vei mai avea grija la cablul care pana acum te incurca. Cu toate acestea, aspiratoarele fara fir sunt greoaie, au o autonomie a bateriei redusa, nu sunt foarte eficiente pe covor, doar pe gresie, parchet si suprafete plate. Singurul avantaj consistent este faptul ca… nu are fir. Autonomia unui astfel de model este in medie 30 de minute, iar incarcarea completa are loc in 10 ore.

Cum alegem aspiratorul

Sigur, poti incerca aspiratorul-robot – cel mai inteligent dintre toate dispozitivele prezentate mai sus. Acesta are capacitatea de a curata intreaga casa de unul singur, evitand obstacolele datorita senzorilor cu care este dotat. Singurul dezavantaj al acestui model este faptul ca pretul este destul de ridicat. Insa, daca ne gandim la caracteristicile pe care le are, putem face economie pentru a ne cumpara un astfel de dispozitiv.

Screen Shot 2016-08-12 at 9.48.25 AM

Tot in categoria aspiratoare fara fir intra si aspiratoarele mini care aspiră în mod eficient și repede, facilitand treburile zilnice. Perfecte pentru a aduna firimiturile de pe masă sau lichidele vărsate pe suprafața mobilei sau pe podea. Sunt foarte usor de folosit, chiar și atunci când sunteți pe grabă.Pe baza de baterie, au in loc de sacul tradițional un container colector de praf, de obicei, transparent, usor de golit și curatat. Aparatele sunt echipate cu diverse accesorii, duze si perii, care permit curățarea suprafetelor..

Cum alegem aspiratorul in functie de nivelul de zgomot

Cum alegem aspiratorul

 În funcție de dimensiunea casei tale și de vecini, zgomotul decibelilor aspiratorului tau poate fi un factor decisiv în alegerea ta. Dacă utilizați aspiratorul de 3 ori pe saptamana sau la ore târzii (seara cand va întoarceti de la muncă), atunci un model silentios de aspirator va poate oferi un adevarat confort psihic.
În scopul de a limita zgomotul de operare, producătorii oferă aspiratoare proiectate cu tehnologii specifice: motoare de mare eficiență montate pe suspensie de amortizare a vibrațiilor, materiale fonoabsorbante, circuit de aer si accesorii pentru a netezi fluxul de aer .

Cel mai silentioase sunt aspiratoarele cu un nivel de zgomot de 72dB sau mai putin, iar cele mai zgomotoase vor fi cele care depasesc 80 de dB. Verificati fisa tehnica inainte de achizitionare. Ca sa intelegeti, 59dB sunt sub nivelul sonor al unei conversatii normale.

Share.