Cum ne alegem masina de spalat?

0

Cum ne alegem masina de spalat? Modele variate, marimi, brand-uri, functii, totul devine complicat cand vrei sa-ti alegi o masina de spalat. Atunci când ezitati între mai multe modele, exista cateva criterii la care trebuie sa fiti atenti pentru a lua cea mai inteleapta decizie!

cum ne alegem masina de spalat

In fiecare zi producatorii inoveaza avand o tinta foarte clara: mai puțină apă și energie electrică. La începutul anilor ’90 o mașină de spălat necesita aproximativ 17 de litri de apă pentru 1 kg de rufe, astazi consumul s-a redus la 6 litri. Asta inseamna evident si un consum mai redus de energie. În 20 de ani masina de spalat si mai toate aparatele electrocasnice au devenit mai putin lacome si mancatoare de resurse.

cum ne alegem masina de spalat

Cand alegi masina de spalat, desi nivelul de zgomot nu are nimic de-a face cu spalatul rufelor, aceasta ramane un criteriu important. Daca obisnuiti sa va spalati rufele noaptea, va veti dori cu siguranta si dumneavoastra, si vecinii, o masina cat mai silentioasa! Atentie la etichetele energetice aplicate pe aparate! Mai nou specifica nivelul de zgomot al mașinii de spălat, sau ca sa fim mai exacti, două niveluri: unul pentru zgomotul pe care masina il face cand e încărcata complet si unul pentru functia de centrifugare.

cum ne alegem masina de spalat

Termostatul variabil este util pentru masinile de generatie mai veche, mai putin performante. In cazul masinilor de ultima generatie, temperatura se adapteaza singura in functie de cantitatea de haine pe care o pui in cuva masinii.

cum ne alegem masina de spalat

Programarea spalarii este functia care poate întârzia sau chiar programa ora de pornire a următorului ciclu de spălare. Va puteți spăla hainele cand nu sunteti acasa, ca sa nu mai fiti deranjat de zgomot sau ca sa economisiti timp.

cum ne alegem masina de spalat

Afisajul si semnalele sonore. Esențial pentru a vedea stadiul spalarii sau timpul rămas, display-ul este mai convenabil cand foloseste diode emițătoare de lumină sau un ecran LCD adevărat. Mai mult decât atât, mai nou, multe masini emit semnale sonore care anunta incheierea ciclului de spalare.

cum ne alegem masina de spalat

Numărul de containere si intretinerea lor. Toate mașinile de spălat rufe au cel puțin trei tancuri în care sunt introdusi detergentii (unul pentru spalare, una pentru pre-spălare) și balsamul. Sunt dispozitive care au o tavă suplimentară si pentru înălbitor. Nu uitati ca acestea trebuie clatite si curatate cu regularitate. Mai nou, au aparut mașini de spălat care calculeaza automat cantitatea ideala de detergent în funcție de diverși parametri (duritatea apei, programul selectat și cantitatea de rufe). Economia, comparativ cu administrarea manuala, poate ajunge la 30%.

cum ne alegem masina de spalat

Un nou venit în lumea masinilor de spalat este aburul care poate creste și mai mult nivelul de eficiență al spalarii. In timpul ciclului, utilizarea aburului scade temperatura apei (până la aproximativ 30 °C), care pătrunde ușor fibrele și asigură un rezultat optim. Umidificarea cu abur face călcatul mult mai usor. Unele branduri anunță reducerea la jumătate a timpului de calcare. Aburul reîmprospătează articolele de îmbrăcăminte, prin eliminarea mirosurilor printr-un ciclu de zece minute. În cele din urmă, unele dispozitive oferă o opțiune bactericid foarte utila pentru haine curatate profund pentru copii sau persoane cu pielea sensibilă.

cum ne alegem masina de spalat

Iluminarea tamburului. La viteza mare de centrifugare, rufele se lipesc de pereții tamburului. Ca nicio soseta sa nu scape, s-a inventat si functia de iluminarea a tamburului, o functie mai eficienta mai ales la masinile care se deschid pe sus si nu frontal.

cum ne alegem masina de spalat

Eficienta In 1993 pentru un control mai serios al consumului, au intrat in vigoare indicii de eficienta energetica de la A la G. Cu aceste etichete energetice alegerea pare simpla. Doar ca, de multe ori, între două mașini, una clasata A ++ și alta + clasa energetică A, prima nu este întotdeauna cea care ti se potriveste mai bine! Intotdeauna analizati-va obiceiurile: cat spalati, ce cantitati, cat de des etc. De multe ori, pe termen lung, o masina de clasa energetica mai “slaba” poate fi o alegere mai buna.

cum ne alegem masina de spalat

Functiile speciale ale masinii de spalat: necesitati sau mofturi scumpe?

Imaginația, eficiența dar și marketingul sunt la putere! Cum faci sa alegi cele mai bune functii si programe pentru masina ta de spalat? Nu exista o regula de aur. Este esential pentru tine sa ai functii speciale? Cat de intelept este sa dai bani pe o optiune pe care o vei folosi foarte rar? Acestea sunt intrebarile la care fiecare cumparator ar trebui sa-si raspunda inainte de achizitionarea unei masini de spalat.

Pentru că există o multitudine de fibre textile care necesită o îngrijire adecvată și o paletă de culori infinita, marile branduri ofera programe de spălare dedicate. Extrem de tentante, desi uneori usor inutile, ele sunt pentru spălarea textilelor inchise la culoare, blugi, adidași, lână, mătase, pilote, perne, perdele, pentru îmbrăcămintea copiilor, etc. Această listă care poate continua, ilustrează de fapt combinatia dintre imaginația și expertiza producătorilor care pun la bataie tot mai mulți parametri (cantitatea de apă, temperatura, durata, mijloace de amestecare) pentru a-si convinge cumparatorii.

Lucrurile stau altfel in ceea ce priveste insa programele avantajoase. Există, funcții inteligente care pot fi aplicate la programele standard ale mașinii de spălat sau care chiar le înlocuiesc pe acestea. Funcția Expres reduce timpul de spălare, Eco sau Intensiv (maresc sau scad temperature apei) sau comenzi precum Incarcare pe jumatate, Inmuiere, Clătire suplimentară.

Unul dintre cele mai importante criterii cand ne horatam asupra unei masini de spalat este capacitate de incarcare si spalare. In ceea ce priveste masinile de spalat cu incarcare pe deasupra, capacitatea este cam aceeasi la toate; nu depaseste de 5.5-6 kg!

Discutia este insa diferita cand vorbim despre masina de spalat cu usa frontala. Aici, capacitatea variază semnificativ, în intervalul de 5-6 până la 13 kg! Acest decalaj a crescut în ultimii ani, datorită îmbunătățirilor făcute de marile branduri. In câțiva ani capacitatea medie a evoluat de la 4 și 5 kg standard la 7-8 kg. Un volum perfect pentru o familie intre 1 si 5 persoane.

De ce va sfatuim sa va cumparati o masina cu o capacitate mai mare de 8 kg?

Masinile de spalat de capacitate mare au trei avantaje: capacitatea lor mare permite incarcarea mai multor haine deodata, ceea ce inseamna mai putine spalari pe zi sau pe saptamana. Ideal pentru familiile mari! Ca sa nu mai vorbim de economisirea energiei, a apei și a detergentului.

Masinile mari pot spăla articole de mari dimensiuni, cum ar fi plăpumile sau paturile care in mod normal sunt trimise la spălătorie.

Capacitatea lor mare nu exclude spălări mici, pentru ca isi adaptează ciclul, consumul de apă la natura și greutatea rufelor.

In concluzie, pe termen lung, chiar daca e putin mai scumpa, o mașină de spălat de mare capacitate este o alegere excelentă, foarte potrivita pentru familiile mai numeroase.

Pentru a asigura un nivel ridicat de siguranță și pentru a minimiza orice risc de incidente sau inconveniente, producătorii sunt în curs de dezvoltare a unui arsenal de sisteme de securitate. Acestea includ:

  • Etanșarea care oprește apa în cazul detectării unei anomalii în circuitul de alimentare

  • Preaplinul care declanseaza scurgerea in situații de urgență daca apa din rezervor depășește o limită critică

  • Descompunerea spumei care întrerupe ciclul dacă nivelul acesteia este prea mare

  • Antidezechilibrare – care detectează poziția greșită a hainelor în cuvă (genereaza vibrații puternice și diverse miscari si viteze pentru a distribui sarcina uniform)

  • Siguranța pentru copii care dezactivează panoul de control pentru a preveni manipularea nedorita

Share.