Cum iti reduci facturile la utilitati?

0

Cum iti reduci facturile la utilitati cand frigidere, congelatoare, cuptoare, blendere, televizoare, toate sunt nelipsite din casele noastre? Suntem intr-o cursa contra cronometru pentru aparatura care beneficiaza de tehnologia cea mai avansata si cu cele mai multe functii. Ne bucuram de confortul tehnologiei, dar asta inseamna si o factura la curent mai mare care, de multe ori ne da dureri de cap.

Cum iti reduci facturile la utilitati?

E adevarat ca odata cu noile certificari energetice aparatele consuma din ce in ce mai putin. Dar, exista si partea cealalta a monedei: cu cat consuma mai putin cu atat numarul lor in casele noastre creste. Si atunci, cum facem sa diminuam cheltuielile si consumul de energie? Facturile la utilitati sunt intotdeauna o problema de buget. Utilizarea eficienta a energiei este o tendinta sau o necesitate? Cum iti reduci facturile la utilitati? 

Nu lasa apa sa curga. Un robinet care pierde 10 picaturi de apa pe minut, va irosi 1000 de litri de apa pe an! Foloseste masina de spalat vase si pe cea de spalat rufe incarcate la maxim: o familie poate economisi astfel intre 8.000 si 11.000 de litri de apa pe an.

Cum iti reduci facturile la utilitati?

Iluminatul locuintei reprezinta 30% din consumul de electricitate. Un bec economic, echivalentul unui bec incandescent de 100 W, lasat aprins 6 ore pe zi, consuma in jur de 0,14kWh/zi si aproximativ 50kWh/an, mult mai putin comparativ cu un bec clasic care consuma aproximativ 220kWh anual, in aceleasi conditii de utilizare. Foloseste intrerupatoarele cu variator pentru reglarea intensitatii luminii, corpuri de iluminat cu senzori de miscare pentru iluminatul exterior si vei reduce consumul de energie.

Cum iti reduci facturile la utilitati?

Eticheta de eficienta energetica. Pentru a-ti da seama cât consuma, este suficient sa citesti eticheta lipita pe fiecare aparat, care indica puterea acestuia sau manualul de instructiuni. Pe eticheta de eficienta energetica a unor electrocasnice este indicat si consumul de energie electrica intr-o perioada definita (kWh). Electrocasnicele cu cel mai mare consum de energie electrica:

Cum iti reduci facturile la utilitati?

Sa ne gandim la micile electrocasnice din bucatarie: filtrul de cafea, prajitorul de paine, rasnita electrica etc. Care ar fi regula principala a economisirii? Simplu. Sa va intrebati care dintre ele sunt esentiale si care sunt un moft. Puteti renunta la o parte dintre ele?

Cum iti reduci facturile la utilitati?

In ceea ce priveste restul aparaturii din casa: televizorul, dvd-ul, imprimanta, etc nu uitati: stand-by-ul consuma! De asemenea, nu lasati in priza mai mult decat este necesar incarcatoarele de la telefon. Chiar daca terminalul este incarcat, continua sa absoarba energie electrica atat timp cat sta conectat. Scoate din priza produsele electronice sau conecteaza-le la un prelungitor cu mai multe prize si intrerupator. Vei consuma cu 10% mai putina energie electrica. Inlocuieste vechiul monitor al calculatorului cu un ecran LCD/LED. Activeaza functiile sleep mode, auto-shutdown si hybernate mode.

Cum iti reduci facturile la utilitati?

Cele mai mari consumatoare de energie din casa sunt, cu siguranta, frigiderul si masina de spalat. In cazul acestora exista cateva reguli de baza care trebuie respectate: Nu lasati usa frigiderului prea mult deschisa! Din cand in cand verificati garniturile de la usi sa fie bine fixate. Trebuie sa ai grija si sa o verifici regulat pentru ca gradul de uzura sa nu se mareasca foarte mult. Macar o data pe an curatati serpentina posterioara si verificati daca distanta fata de perete este  macar de 10 cm. Nu umpleti frigiderul prea mult din doua motive: unu, daca alimentele sunt ingramadite va dura mai mult pana veti gasi ce cautati (ceea ce inseamna ca usa va sta deschisa mai mult timp) si doi, cu cat frigiderul este mai plin, cu atat consuma mai mult. Pozitionati frigiderul la distanta de sursele de caldura: cuptor, masina de gatit, calorifer etc. Pastrati temperatura intre 0 si 4 grade ! Nu uitati, cand cumparati un frigider nou ganditi-va serios la obiceiurile alimentare pe care le aveti! Nu pune alimente fierbinti in frigider; adu-le la temperatura camerei in mod natural. Dezgheata-l regulat pentru a preveni functionarea cu depuneri de gheata. Temperatura recomandata pentru frigider este între 1-4 °C, iar pentru congelator, ar trebui reglata la -18 °C. O temperatura mai scazuta creste consumul de energie. Spre deosebire de frigider, congelatorul consuma mai mult cand este gol. De asemenea, un strat de gheata mai mare de 5mm inseamna un consum mai mare.

Cum iti reduci facturile la utilitati?

In ceea ce priveste masina de spalat incercati sa evitati programele de spalare de peste 40 de grade. O alta cauza a consumului ridicat depinde de centrifuga: cu cat mai multe rotatii, cu atat mai mult consum. 800 – 900 de rotatii pe minut sunt mai mult decat suficiente. Incercati sa umpleti masina de fiecare data. Cuva pe jumatate umpluta nu consuma la jumatate, ci mai mult! Clatirea suplimentara nu serveste nimanui, e doar un consum inutil de apa si energie! Nu depasiti cantitatea de detergent recomandata (hainele se spala pentru ca se freaca intre ele chiar si fara sau cu putin detergent). Foloseste uscatorul de rufe doar când este necesar.

Cum iti reduci facturile la utilitati?

Masina de spalat vase. Evita sa folosesti masina doar pentru câteva vase si exclude din program uscarea acestora. Foloseste programul intensiv de spalare doar pentru oale, tigai si vase foarte murdare.

Cum iti reduci facturile la utilitati?

Filtrul de la aerul conditionat trebuie curatat anual. Va “trage” si va mirosi in casa mult mai bine. Nu e nevoie sa va transformati casa intr-un iglu: 22 de grade sunt suficiente. Daca are, folositi neaparat functia de dezumidificare. Veti consuma mai putin si veti elimina umiditatea din aer care da senzatia de cald. Scoate din priza aerul conditionat si sistemul de incalzire atunci când nu le utilizezi. Închide usa încaperii pe timpul functionarii sistemului de încalzire/racire. Programeaza aerul conditionat sa porneasca la anumite ore si sa functioneze doar atât cât este necesar pentru a racori aerul din casa. Pastreaza temperatura interioara între 20°C si 22°C. Noaptea o poti reduce la 18°C (cu fiecare grad în minus economia este de aproximativ 7%).

Cum iti reduci facturile la utilitati?

Centrala: Opreste caldura (daca ai centrala proprie) cu o ora înainte de a pleca de acasa. Închide caloriferele daca nu este frig si redu caldura în spatiile neutilizate. Poti reduce consumul cu pâna la 40%.

Cum iti reduci facturile la utilitati?

Cuptorul electric consuma mult, ceea ce recomanda folosirea lui cat mai rara. Cumparati un cuptor cu aerisire pentru ca imprastie aerul cald mai omogen si mai rapid. Functia de grill consuma de doua ori mai mult decat functia normala. Pentru a evita consumul inutil, incalziti cuptorul foarte bine inainte de a introduce alimentele, deschideti-l cat mai rar in timpul coacerii si opriti-l cu 10 minute inainte de durata stabilita. Caldura dinauntru va finaliza coacerea!

Cum iti reduci facturile la utilitati?

Izoleaza-ti termic locuinta. O izolare termica eficienta asigura economisirea energiei, reducând costurile destinate incalzirii locuintei cu pâna la 50%.

Veti spune ca e vina marketingului si a publicitatii, dar in realitate suntem singurii vinovati pentru regulile de consum bune sau proaste pe care le stabilim acasa. Tu cum iti reduci facturile la utilitati?

Share.