Micro Total Analysis Systems: un laborator intr-un cip

0

Pana acum cativa ani, doctorii erau nevoiti sa astepte cateva zile rezultatelele unei analize de sange. Astazi, exista o tehnologie avansata dezvoltata de omul de stiinta Andreas Manz, care aduna toate echipamentele unui laborator bine pus la punct intr-un device cat un card foto ce permite diagnosticarea imediata.

Micro Total Analysis SystemsDevice-urile minuscule, cunoscute ca Micro Total Analysis Systems, au doar cativa mm, dar contin toate mecanismele necesare pentru a separa componentele dintr-o substanta.

Device-ul contine microstructuri, precum canale de scurgere pentru lichid si alveole in care au loc reactiile chimice. Cand o picatura de sange este pusa in aparat, moleculele sunt transportate printr-un sistem de nanosenzori chimici. Acestia inregistreaza concentratia compusului analizat si convertesc rezultatele intr-un semnal electric.

Aceste laboratoare virtuale sunt ideale pentru cele mai diverse si complicate situatii. Tehnologia Lab on a chip revolutioneaza medicina. Vorbim despre laboratoare ieftine care pot exista in zonele cele mai defavorizate sau greu de accesat.

Pentru aceasta descoperire si nu numai, Andreas Manz a castigat premiul European Inventor pentru intreaga activitate.

Share.