Prima baterie Lithium Ion care nu explodeaza

0

Bateriile Lithium Ion sunt unele dintre cele mai folosite la ora actuala in lumea tehnologiei pentru ca ofera o buna autonomie chiar daca au dimensiuni reduse. Odata cu cresterea masurilor de securitate, si bateriile Lithium Ion au evoluat si nu mai exista posibilitatea de a exploda de la supraincalzire.

Un grup de cercetatori de la Universitatea din Stanford au gasit solutia pentru ca bateriile sa nu mai provoace explozii. Este vorba despre o pelicula subtire de nichel care determina bateria sa se inchida automat atunci cand se supraincalzeste si sa se aprinda din nou in momentul in care se raceste. Secretul consta in faptul ca in momentul in care bateria incepe sa se incalzeasca, folia elastica pe care sunt mici bucatele de nichel se dilata, iar nichelul nu se mai atinge, lasand curentul electric sa treaca. Astfel, pot fi evitate accidentele casnice care te pot afecta zilnic.

Bateriile Lithium Ion sunt alcatuite din doi electrozi si un electrolit lichid sau dintr-un gel care face transportul dintre particulele ambelor parti. Problema apare atunci cand electrolitul se incalzeste si ajunge la peste 150 de grade. Atunci incepe sa arda si, intr-un final, sa explodeze.

Spre deosebire de incercarile anterioare de a produce astfel de baterii, echipa de la Stanford reuseste sa creeze niste produse sigure, fiabile si reversibile. Bateriile care explodeaza se pot considera istorie de acum inainte.

Share.