Recomandari dispozitive pentru gatit cu aburi

0

Gatitul cu abur permite alimentelor sa isi pastreze atat savoarea, vitamintele, mineralele cat si aspectul placut. Aceasta metoda de gatit este foarte veche, iar chinezii o folosesc de peste 3000 de ani. Gatitul cu abur a recucerit consumatorii din intreaga lume, iar producatorii de electrocasnice si-au adaptat produsele. Odata cu gatitul la abur poti renunta la ulei sau la grasimi animale. Acest tip de gatit permite prepararea unor mancaruri usoare, cu un continut redus caloric.

Recomandari dispozitive pentru gatit cu aburi

Mai mult, aceasta metoda evita contactul direct al alimentelor cu apa, care favorizeaza dispersia componentelor nutritive, vitaminelor si a sarurilor minerale asa cum se intampla, in mod normal, in procesul de fierbere. Atunci cand alegi aceasta forma de gatit trebuie sa te asiguri ca alimentele pe care urmeaza sa le prepari sunt de calitate. Alegerea unei bucati de carne mai slaba este mai benefica pentru organismul tau.

Trebuie sa ai grija la fixarea eficienta a capacului pentru ca aburul sa nu se piarda. De asemenea, alege cele mai frumoase fructe si legume pentru gatit si acorda mare atentie si la marimea lor, daca sunt de dimensiuni aproximativ apropiate, acestea vor fi gata cam in acelasi timp.

Spatiul dintre alimente este foarte important, deoarece permite aburului sa circule. Intotdeauna trebuie sa dezgheti alimentele inainte de a le supune procesului. Totodata carnea trebuie plasata in vasul inferior pentru a nu se scurge peste celelalte alimente. Si, ca un ultim sfat, nu turna apa in vasul de gatit!

Recomandari dispozitive pentru gatit cu aburi

Pentru a adopta un astfel de regim alimentar, trebuie sa iti achizitionezi un aparat special pentru aceasta modalitate de gatit. La ora actuala, exista multe dispozitive care au aceasta functie.

Cuptorul cu abur gateste alimentele la o temperatura cuprinsa intre 30 si 100 de grade, ceea ce inseamna ca vei face si o economie la energie. De asemenea, exista si cuptoare cu microunde care iti permit sa prepari mancarea la aburi. Cu ajutorul lor, poti reduce timpul de preparare la jumatate iar pentru alimentele care necesita rumenire, exista o functie speciala pe care trebuie sa o setezi.

Premium Jet Chef JT 479 de la Whirlpool este un cuptor cu microunde in care ai posibilitatea de a gati cu aburi. Poti alege din 90 de retete prestabilite si tu nu trebuie decat sa setezi timpul si puterea. De asemenea, daca doresti poti sa introduci si tu 10 retete preferate. Cuptorul este echipat cu functia de decongelare pentru paine, facand-o moale la interior si crocanta la exterior. Pret: 549 de euro.

Recomandari dispozitive pentru gatit cu aburi

Dispozitivele vericale pentru gatit cu aburi au in componenta un recipient pentru apa, pe care trebuie sa il umpli atunci cand vrei sa gatesti. Apa se incalzeste si este transformata in aburi. Partea inferioara a dispozitivului este perforata, astfel incat sa permita aburilor sa treaca in toate compartimentele, intr-un mod uniform. In acest fgel, poti gati simultan mai multe feluri de mancare, pentru ca membrii familiei tale sa aiba de unde alege atunci cand ajung infometati acasa.

Recomandari dispozitive pentru gatit cu aburi

Un model eficient este FS470 de la Kenwood. Alimentele sunt gatite la o temperatura de sub 100 de grade. Aparatul este prevazut cu un sistem de control electronic, cu momente prestabilite de gatit. Afisajul este digital, cu temporizator de 60 de minute, oprire automata la sfarsitul programului si semnal sonor. Un beneficiu foarte bun este faptul  ca vasul pentru apa poate fi completat chiar si in timp ce dispozitivul este in functiune. FS470 are in componenta 3 vase detasabile, cu o capacitate totala de 10,5 litri. Acesta este dotat cu 6 programe presetare, care au si functia de a mentine calda mancarea.

Recomandari dispozitive pentru gatit cu aburi

VitaCuisine Compact de la Tefal iti ofera o experienta de gatit de care nu ai vrea sa te dezlipesti niciodata. Aparatul are o putere de 2.000 de W si o functie boost pentru o preparare mai rapida. De asemenea, poate mentine temperatura alimentelor pana cand masa este servita. Acesta are 3 compartimente in care poti sa gatesti diferite feluri de mancare, cu o capacitate totala de 10 litri. Are 20 de retete prestabilite.Cu functia Vitamin, alimentele tale nu isi vor pierde substantele nutritive. Pret: 115,90 euro.

 

Share.