Senzori biodegradabili pentru monitorizarea starii de sanatate

0

Un grup de cercetatori de la mai multe universitati din Statele Unite vor sa creeze niste senzori biodegradabili care se introduc pe sub piele si se dizolva in decurs de cinci zile. Rolul acestora este acela de a ne monitoriza starea de sanatate, in special in zona capului.

Microcipurile au dimensiuni extrem de reduse, aproximativ cat un bob de orez. Acestea pot fi introduse in puncte cheie ale creierului pentru a putea masura presiunea intracraniana sau temperatura. Partea cea mai interesanta este faptul ca senzorii se dezintegreaza, fara a provoca vreo leziune sau fara a avea urmari negative  Astfel, acesti senzori nu necesita o interventie chirurgicala pentru a fi eliminati din corp.

Realizati in special pentru creier, senzorii isi pot extinde aria de monitorizare si catre alte organe care au nevoie sa fie urmarite in evolutie. Microcipul este creat din siliciu si PLGA, o substanta biodegradabila. Acestia au fost deja testati pe sobolani de laborator. Cei care participa la acest proiect sunt Universitatile de Medicina din Illinois si Washington, DARPA, dar si alte institutii din domeniu.

Acesti senzori sunt ideali pentru momentele in care timpul preseaza si este nevoie de o interventie chirurgicala rapida si extrem de delicata. Faptul ca nu ar mai trebui folosite aparate conectate cu fire reprezinta un avantaj pentru viata pacientului care are nevoie de o operatie urgenta in zona craniana.

 

Share.